понеделник, 12 април 2021 г.

"Свекървата" - Сали Хепуърт

 

 

"Всеки в това семейство крие нещо"

Eдна типично женска, дори "дамска" книга, но без романтичните и сладниково-кичозни моменти, присъщи на този вид проза. Може би единствено в самото начало се създава впечатление за лековато четиво, вероятно защото и лесно върви книгата, докато постепенно нещата се задълбочават и въпросите, които се поставят всъщност изобщо не са нито смешни, нито леки.

Това е историята на едно семейство - свекър (очарователно-мил), свекърва (умишлено няма да я категоризирам, защото е в целия спектър от змиевиден демон до силна и любяща жена), син и снаха , дъщеря и зет. Четейки я всеки ще направи за себе си аналогия със събития и ситуации със своето семейство, в които неизменно е попадал.
Повествуванието се води от името на снахата и на свекървата, с връщания във времето - "преди" и "сега". Чак накрая се включва и разказа на зълвата/дъщерята, което го намирам за известен недостатък. Ако още в самото начало книгата беше структурирана като разкази , излагащи гледните точки на трите жени, щеше да се получи много добре. Не че сега не е добрe.

Поставят се и доста морални въпроси като: До кога децата са ни деца и дали като пораснали мъже и жени, вече със свои семейства, също трябва да разчитат на нашата финансова помощ? Наистина ли житейските ни принципи са нерушими скали, които за нищо не света не бива да се пристъпват? Принципите ли са ни по-важни или любовта към децата ни? Възможно ли е да гледаш детето си как страда, да можеш да му помогнеш и да не го правиш, защото е против принципите ти? А в същото време да помагаш на чужди хора? Въпроса за сурогатното майчиство също е повдигнат.. и много други.

Наистина, съвременна книга със съвременни въпроси. Много се надявам издателство "Бард" да издадат и други книги на Сали Хепурт. Вече имам нова любимка.


Препоръчвам я на всички, които са харесали "Големите малки лъжи" на Лиан Мориарти. По същия начин, много тънко и подкожно, се казват болезнени истини за взаимоотношенията в едно семейство.

А ето и абзац от книгата с разсъжденията на една свекърва, който би бил интересен за всяка настояща или бъдеща такава :)

"Толкова е лесно свекърва да обърка нещата. Явно има безкраен списък от неписани правила. Подкрепяй, но не се налагай. Помагай с внуците, но не измествай майката. Споделяй мъдрост, но не давай съвети. Самата тежест на изискванията прави списъкът толкова плашещ, че дори не си готова да опиташ.
Най-дразнещото е , че свекърът почти винаги се справя. От него се изисква само да е приветлив. Това е всичко.
Ха! Та хората имат по-големи очаквания дори от кучетата!"

***
"Сърцето на майката...пръсва се милион пъти докато е жива"

Няма коментари:

Публикуване на коментар