четвъртък, 22 април 2021 г.

"Списъкът" - Луси Фоли


 

Всеки крие мрачно минало, всеки има мотив за престъпление, но убиецът е само един.
Кой?

***
Един класически английски трилър, с типичната атмосфера на стари тайни, потулени драматични събития, случили се в елитни частни училища, неща, за които е по-добре да не се говори...
Действието обхваща един уикенд време и е ситуирано на отдалечен и изоставен ирландски остров , пазещ и той мрачни тайни на хора, погълнати от торфени блата и зловещи келтски суеверия... Именно в замъка на този остров е мястото, където е предвидена да се състои блестящата сватба на известна светска двойка - Джулс (собственичка на популярно онлайн издание и богата наследница) и Уил (телевизионна звезда в рейтингово реалити-шоу). Те са млади, красиви, блестящи, успешни, те са обект на възхищение и завист.Всичко изглежда като в приказка, само че всеки гост на тази сватба, включително и булката, и младоженецът, крие нещо - семейна трагедия, срамна тайна, предателство, минало престъпление, изневяра....
С напредването на сватбеното тържество напрежението постепенно нараства. Бурята, която откъсва острова от света , допринася също за това. Докато не се стига до кулминацията и драматичната развръзка.

Разказът се води от името на няколко човека и всеки излага собственото си минало и гледна точка. Трилърът много ми хареса, макар че не е чудо невиждано и не ми беше трудно да заподозря как стоят част от нещата малко след средата, но това не намали нито с грам удоволствието от четенето.

Очевидно е, че Луси Фоли доста добре си е научила урока от своите английски сънародниците - класическите автори в криминалния жанр и дори и да търся някакви сериозни забележки към романа, като че ли не мога да намеря такива. Затова и давам най-високата оценка.



Няма коментари:

Публикуване на коментар