вторник, 3 февруари 2015 г.

Една доста добра "Мнима смърт" ....

Точно преди да започна тази книга "мъчих" известно време една друга ... Разказваше се историята на едно корейско момиче, дадено за наложница на 80-годишен китайски богаташ. Разбира се, не ме грабна! Този род книги не са моите. Но "Мнима смърт", виж, да!

Книгата започва абсолютно брутално - в палатка, разположена в парк в Осло е намерен труп на младо момиче, студентка по кинематография. Заровена до кръста в земята, тя е била убита по законите на Шериата - с камъни, като преди това й е била отрязана дясната ръка до китката и е била бита с камшици. Кой е способен на подобна жестокост? И още повече - кой е запознат в такива подробности с наказанията "Худуд", прилагани спрямо жените в исляма? Подозрението пада логично върху нейния приятел, емигрант от Пакистан. Странното в цялата история е, че във въпросната палатка, превърнала се в място на жестокото убийство, е трябвало да започнат снимките на филм по сценарий на убитата жена.

След втория труп нещата започват да изглеждат още по-объркани и сложни... А след третия - вече всички са в потрес.

Главен герой на книгата е Хенинг Юл - репортер от интернет вестник, преживял жестока семейна трагедия. В пожар в апартамента му загива неговият малък син, а самият той получава тежки изгаряния по тялото... Две години след случилото се, все още не успял да се възстанови емоционално, той се връща на работа и случаят с убитата млада жена е първият, който той отразява. Доста интересен образ е Хенинг. Ще очаквам развитието му и в следващите книги от поредицата. До момента на български има издадена още една - "Фантомна болка". Дано от издателство "Персей" да продължат поредицата.
Оценка - 4/5. Препоръчвам на любителите на жанра! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар