вторник, 20 януари 2015 г.

"Пепеляшките". Нежеланите.

 Обичам случаите, когато една книга напълно отговори на очакванията ми. Точно така се получи  с "Пепеляшките" на Кристина Улсон. Типичен скандинавски трилър, напрегнат и доста добре написан.

Историята започва в дъждовен летен ден с мистериозното изчезване, по-точно - отвличане, от влака за Стокхолм на едно спящо момиченце. Малко по-късно детето е намерено убито, изоставено голо и скалпирано на паркинг пред болница в далечен северен град с надпис на челото "НЕЖЕЛАНА".  Първото убийство много скоро е последвано от още едно подобно убийство пак на дете, пак белязано с надпис "НЕЖЕЛАНА".

Кой и защо убива деца, които най-малко от всичко могат да бъдат определени като "нежелани"?

В книгата има от всичко - и типичното полицейско разследване, и типичните за скандинавците социални теми - проблемите в семейството, насилието над жени, педофилия и т.н.. Но книгата си има и своите недостатъци. Тях обаче не мога да ги коментирам без да издавам повече от съдържанието.

Честно казано, аз се досетих за евентуалните мотиви на убиеца някъде от средата на книгата, но това не ми развали удоволствието от нейното четене.


Като оценка бих й дала  4 или по-скоро 3,5 от 5. Ще очаквам с нетърпение следващата книга от поредицата. Надявам се да я издадат по-скоро!


Няма коментари:

Публикуване на коментар