петък, 25 април 2014 г.

"На юг от Брод Стрийт" на Пат Конрой или една несъстояла се южняшка сага ...





След кървавите скандинавски трилъри, които четох напоследък, така ми се искаше да разнообразя с една типична южняшка семейна сага! Затова и с голямо желание и нетърпение започнах "На юг от Брод Стрийт", представяйки си, че ще се потопя в атмосфера, подобна на тази в "Отнесени от вихъра" или в романите на Александра Рипли  (макар и в един осъвременен вариант). Ще го кажа направо - разочарована съм, изобщо не беше това, което очаквах...




Действието се развива в Чарлстън - сърцето на американския Юг - в края на 60-те години на миналия век. Дотук ще си кажете - о, добре, звучи обещаващо. Да, ама не! Който очаква, както и аз, признавам си, очаквах нещо а ла "Слугинята", да спре да таи подобни надежди! Книгата или поне малко над двестате страници от нея, които имах нервите да прочета,  представлява най-общо казано една нескончаема върволица от абсолютно нескопосано написани диалози, една размяна на реплики между главните герои, която лично на мен повече ми приличаше на зле написана чернова за сценарий на театрална постановка, отколкото на роман. Това, което в максимална степен ме подразни, беше липсата на изградени характери. Дори и главния герой, Лео Кинг, ми стоеше неестествен, някак си като недобре измислен. Останалите герои - също....

И тъй като книгата с нищо не успя да ме заинтригува - казвам го с голямо съжаление! - я слагам в графата "недовършени". Времето ми е прекалено ценно, а и оскъдно, за да го пилея с книги, които не ми носят удоволствие да ги чета.... :)

2 коментара:

  1. Аз имам точно противоположно впечатление от Пат Конрой - прекрасен разказвач. Но впечатлението си получих от "Блус в лятна нощ" и ти я препоръчвам. Не мога да кажа, че началото и е най-силното възможно, но увлича постепенно без да е напрегната. Не е задължително всички книги на един автор да са добри, разбира се, или да се харесат на всички. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за препоръката :) Ще се опитам да намеря и прочета тази книга. А за това, че не всички книги от даден автор са добри съм напълно съгласна. Много харесвам Филипа Грегъри и Ю Несбьо например, но не всичко тяхно е УАУ :)

    ОтговорИзтриване