четвъртък, 27 март 2014 г.

"Петата жена" - Хенинг Манкел. Скандинавски съспенс от най-висока класа

 

Това е първата книга от Хенинг Манкел, която попада в ръцете ми. Признавам, с нея авторът успя доста високо да вдигне летвата в представите ми за това що е то истински добър трилър - жанр, за който често си мисля, че едва ли има вече нещо, с което да ме изненада или впечатли. Но животът винаги опровергава максимите, които съзнанието ни поставя.


Книгата започва с бруталното убийство на четири монахини в отдалечен манастир в Африка и на случайна шведска туристка, потърсила подслон при тях - петата жертва. 

Няколко месеца по-късно, в Швеция, започва серия от убийства в и около района на Юстад. Убийства, които шокират полицията с своята жестокост и детайлно планиране. Привидно жертвите нямат нищо общо по между си.

Първата жертва - самотен стар ерген  - бивш търговец на коли, живеещ в имение с подходящото име "Усамотение", който е страстен любител на птиците и любител-поет, пишещ стихове, посветени единствено на птиците, е намерен мъртъв близо до дома си. Странното в случая е, че мъжът е паднал в дълбок ров и се е набол върху предварително заложени от убиеца заострени бамбукови пръти - по подобие на начина, по който ловците правят своите капани за диви зверове. Мистерията се заплита още повече, когато разследващите откриват в сейфа на убития мумифицирана човешка глава и шокиращ дневник на неизвестен мъж, сражавал се като наемник в африканска гражданска война.

С намирането на втория труп нещата стават още по-озадачаващи... Кой и поради каква причина би убил скромен собственик на цветарски магазин и страстен любител на орхидеите точно преди отпътуването му на фото-сафари за орхидеи в Кения?
 
 
Нищо не е такова, каквото изглежда. Манкел умело води повествуванието до неочакваната развръзка като пралелно с криминалната нишка изгражда образа на главния герой - инспектор Валандер. Хареса ми представянето на героя в чисто човешка светлина - не като някакъв супер-герой, а като човек със своите особености и недостатъци, със своите собствени проблеми за решаване - сложните отношенията с баща му, проблемите около развода му, трудностите в общуването с дъщеря му.



Препоръчвам тази книга на любителите на жанра. Мисля, че няма да има разочаровани - тя предлага всичко, което можем да желаем от подобен вид четиво - интересна интрига, добре изградени характери, напрежение до самия край. Скандинавски съспенс от най-висока класа.


Няма коментари:

Публикуване на коментар